Tuintegels voegen

Als je nieuwe tuintegels hebt laten leggen, is het belangrijk om ze op de juiste wijze te voegen. Dit kan op verschillende manieren, en je kunt veel schade aanrichten als je het tuintegels voegen niet op de juiste wijze doet. Ook is niet elk voegmiddel geschikt, het is dus belangrijk om te weten welke soort je het best kunt gebruiken.

Onkruid en mieren weren

Een grote ergernis  van de meeste tuinliefhebbers: onkruid en mieren tussen je tegels. Hoewel het heel ontspannend kan zijn om lekker in de tuin bezig te zijn, onkruid tussen de bestrating vandaan halen vindt bijna niemand leuk. Mieren zorgen voor zand op je bestrating, maar ook voor verzakkingen door de holle ruimtes die ze maken.
Gelukkig is er een oplossing: ga je tuintegels voegen met een voegmiddel dat hard wordt. Het is geen ingewikkelde klus, als je vooraf maar zorgt voor een goede basis. Zijn de voorbereidingen niet goed, dan zullen je voegen scheuren en dus minder effect hebben. Helaas hebben mieren en onkruid maar het allerkleinste gaatje of scheurtje nodig.

GSB Wijchen

Voegtips

Het is erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door te lezen en te volgen. Elk middel heeft zijn specifieke verwerkingsvoorschriften.

Zorg er sowieso voor dat de bestrating volledig schoon is, zodat er geen vervuiling van het voegmiddel optreedt. Ook is het erg belangrijk dat de voeg goed gevuld is, dat er geen holle ruimtes ontstaan. Gebruik hiervoor een voegroller.

Bereid je goed voor. Zorg dat je een stevige ondergrond hebt, het juiste voegmiddel en genoeg kennis. Domme vragen bestaan niet, dus vraag wat je weten wilt!
 

GSB Wijchen

Gevaarlijk zand

Gebruik NOOIT gewoon straatzand om tuintegels mee in te vegen!
Dit zand kan leem bevatten, waardoor vlekken kunnen ontstaan op de tegels. De (zeer kleine) leemdeeltjes kunnen in combinatie met vocht in de poriën van de tegels trekken. De vlekken die hierdoor ontstaan, zijn praktisch niet te verwijderen.

Wil je geen echt voegmiddel gebruiken, gebruik dan speciaal inveegzand of zilverzand. Deze soorten zand hebben nauwelijks effect op het weren van onkruid of mieren, maar zijn schoon en zullen geen vlekken veroorzaken.
Zorg voor ca 2 millimeter ruimte tussen de tegels, zodat het zand er goed tussen geveegd kan worden.

De juiste keuze

De juiste keuze is sterk afhankelijk van de situatie. Wil je onkruid en mieren weren, dan adviseer ik om een voegmiddel te kiezen dat hard wordt, en hiermee de voegen afdicht. Welke soort? Vraag hierover advies bij de GSB vestiging in jouw regio.