GSB Wijchen

Zelf je tuin aanleggen

Het is zover! Je hebt besloten om zelf je tuin aan te leggen. De paden en het terras zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Natuurlijk is het uitzoeken van een mooie tuintegel belangrijk, maar het leggen ervan nóg belangrijker. Je wilt natuurlijk wel dat de bestrating er de komende jaren mooi bij ligt. We geven je hierbij een paar tips, zodat het aanleggen van je tuin een succes wordt.

Stap 1: Het ontwerp

Maak van te voren een goed ontwerp en teken dit op schaal uit. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen zoals deuren, regenpijpen en afvoerputjes aan te geven. Een ondiepe of smalle tuin kun je visueel ‘dieper’ en ‘breder’ maken door kleine hoogteverschillen aan te brengen. Bijvoorbeeld door een border tegen de achterwand of zijwanden, van stapelstenen of muurblokken te ontwerpen. Door dit hoogteverschil lijkt je tuin opeens een stuk ruimtelijker.
Ook belangrijk: houd rekening met de zon, zorg voor zitruimte in de zon én in de schaduw. Zelf je tuin aanleggen begint met heel goed nadenken.
 

Stap 2: Minimale afmetingen

Afhankelijk van het doel waarvoor je de bestrating aanlegt, zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerp goed na over de afmetingen die je terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Voor een terras heb je zeker 3×4 meter nodig. Als je ook speelruimte voor je kinderen wilt dan wordt dit al snel meer. Een oprit is minimaal 3 meter breed en voor een wandelpad moet je minimaal 80 cm aanhouden.

GSB Wijchen

Stap 3: Het zandbed

Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 á 15 cm dik zijn. Let op! Voor sommige bestrating is een andere ondergrond nodig, bijvoorbeeld grof zand of split. Laat je hier goed over informeren. Bij slappe ondergrond, zoals bijvoorbeeld veengrond, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op de plaatsen die zwaar worden belast is 35 cm nog verstandiger, denk bijvoorbeeld aan een oprit. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”. Het zandbed moet ongeveer een centimeter per meter aflopen. Vooral bij tuintegels die gevoegd gaan worden is het verstandig om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog cement over de ondergrond en hark dit vervolgens door het zandbed. Stamp het zand vervolgens aan. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement hard voordat je de bestrating hebt verwerkt.

GSB Wijchen

Stap 4: Straten

De mooiste kleurnuanceringen bereik je als de stenen of tegels uit meerdere pakketten door elkaar verwerkt. Verwerk de stenen nooit laag voor laag, maar pak de stenen vanaf één kant van het pakket. Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Daarna tik je ze aan met een rubber hamer, kleine stenen kun je aftrillen met een triller met rubber bodemplaat.
Na het straten moet je het straatwerk goed invegen met zand. Gebruik hiervoor speciaal inveegzand of zilverzand. Gebruik nooit brekerzand of straatzand, want dit kan lelijke vlekken veroorzaken. Laat u informeren wat het beste bij uw bestrating past. Herhaal dit na enkele dagen, en vaker als het nodig is om de voegen vol te krijgen.
Wil je onkruid of mieren voorkomen, dan is het handig om de tegels te voegen met een voegmiddel dat hard wordt. Lees hier meer over het voegen van tegels.