Hoe dik moet een keramische terrastegel zijn?

Bij het plannen van een terras met keramische tegels is een van de belangrijkste overwegingen de dikte van de tegels. De dikte van de keramische terrastegel is van invloed op de duurzaamheid, de installatie, en het algemene uiterlijk van het terras. In deze blog zullen we dieper ingaan op de vraag: ‘Hoe dik moet een keramische terrastegel zijn?’.

De voordelen van keramische terrastegels

Keramische terrastegels zijn een populaire keuze vanwege hun vele voordelen. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm, verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren, en hebben een prachtige uitstraling. Bij het kiezen van keramische tegels voor je terras, is het van belang om de dikte te overwegen, omdat deze een aanzienlijke impact heeft op hoe goed de tegels zullen presteren.

De dikte van keramische terrastegels

Keramische terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend 2 centimeter tot 6 centimeter dikte. De dikte van de tegels is afhankelijk van de soort ondergrond die je voor je bestrating kiest. Hiervoor gebruik je over het algemeen keramische terrastegels van 2 centimeter of 3 centimeter dik. Er zijn ook keramische tegels met een dikte van 5 of 6 centimeter verkrijgbaar. De keuze voor de juiste dikte hangt af van verschillende factoren:

  1. Belasting en gebruik: het beoogde gebruik van het terras speelt een grote rol bij het bepalen van de tegeldikte. Voor lichte voetgangersbelasting is een dunnere tegel geschikt, terwijl een dikker formaat nodig is voor zwaardere belasting, zoals voertuigen.
  2. Ondergrond: de stabiliteit en sterkte van de ondergrond zijn van belang. Voor een stabiele, egale ondergrond kan een dunnere tegel volstaan, maar een zwakkere ondergrond vereist een dikkere tegel.
  3. Klimaat en weersomstandigheden: in gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals vorst en dooi, is een dikkere tegel aan te raden, aangezien deze beter bestand is tegen temperatuurschommelingen.
  4. Esthetiek en stijl: de gewenste esthetiek speelt ook een rol. Dikkere tegels kunnen meer driedimensionale ontwerpen en texturen ondersteunen, terwijl dunnere tegels een strakker uiterlijk kunnen bieden.
  5. Budget: tot slot kan het beschikbare budget van invloed zijn op de keuze. Dikkere tegels zijn over het algemeen duurder dan dunnere tegels.

Dunne vs. dikke keramische tegels

Dunne keramische terrastegels hebben enkele voordelen. Ze zijn namelijk lichter, gemakkelijker te snijden en te installeren, en zijn over het algemeen goedkoper dan dikkere tegels. De dunne keramische terrastegels zijn ideaal voor toepassingen met licht voetgangersverkeer en kunnen een modern, strak uiterlijk bieden.
Dikkere keramische terrastegels zijn robuuster en duurzamer. Dikkere tegels zijn beter bestand tegen zwaardere belasting en kunnen worden gebruikt in veeleisende omgevingen. Ze bieden ook meer mogelijkheden voor het creëren van complexe ontwerpen en zijn ideaal voor terrassen waarop voertuigen worden geparkeerd.

GSB Wijchen

2 centimeter dik

Keramische tegels met een dikte van 2 cm zijn qua aanschaf het voordeligst. Eenmaal gelegd is er geen zichtbaar verschil met de dikkere tegels. Veel ‘echte’ tegelzetters vinden het werken met dit type tegel het fijnst, door het lage gewicht.

Het is echter heel belangrijk dat deze tegels op de juiste wijze worden verwerkt. Dit geldt uiteraard voor elke tegel, maar in dit geval is het extra belangrijk. De ondergrond moet gestabiliseerd worden, wat in de meeste gevallen inhoudt dat er een bepaald soort cement of bindmiddel in de zandlaag wordt aangebracht. Daarna worden de tegels er met speciale tegellijm op gelegd.

GSB Wijchen

3 centimeter dik

Deze tegels zijn net als die van 2 cm dik massief keramiek. Doordat ze 50% zwaarder zijn, liggen ze van zichzelf stabieler op de ondergrond. Daarnaast is de voeg ook 50% hoger, wat de stabiliteit extra bevorderd.
In bepaalde gevallen worden deze tegels los in het zand gelegd, maar het is aan te bevelen ook bij deze tegels de ondergrond te stabiliseren. Het terras blijft hierdoor mooier liggen, maar voor het behoud van de voegen is het helemaal belangrijk.

Overleg goed met de tegellegger wat de beste manier is om keramische tegels te verwerken. Laat het leggen over aan een ervaren en deskundige vakman.

GSB Wijchen

4 centimeter dik

Keramische tegels van 4 cm dik zijn opgebouwd uit twee lagen. Een keramische tegel met een dikte van 1 cm wordt op een (meestal) betonnen onderlaag aangebracht. Hierdoor ontstaat een tegel die in principe verwerkt kan worden als een betontegel.
Ook bij deze tegels geldt echter dat het in verband met de voegen erg belangrijk is dat de tegels niet kunnen bewegen. Een lichte stabilisatie is dus ook bij deze tegels aan te bevelen.

Let bij het transporteren van de tegels goed op dat ze niet tegen elkaar aan kunnen komen. Keramiek is een zeer hard materiaal, en hierdoor erg gevoelig voor afsplinteren langs de randen.

Kortom, bij het kiezen van de juiste dikte voor keramische terrastegels is het belangrijk om rekening te houden met het beoogde gebruik, de ondergrond, het klimaat, de gewenste stijl en het budget. Dunne tegels zijn geschikt voor licht voetgangersverkeer en bieden een modern uiterlijk, terwijl dikke tegels duurzamer zijn en geschikt zijn voor zwaardere belasting. GSB Tuinmaterialen staat klaar om jou te helpen en te adviseren wat de beste keuze is voor jouw specifieke situatie.