GSB Wijchen

Tuintegels

Als je je tuin gaat aanleggen, is de keus voor de juiste tuintegels belangrijk. Waar moet je op letten, en welke tuintegels passen het beste in jouw situatie?

Als je bij een GSB-winkel rondloopt zie je al snel de bomen door het bos niet meer. Niet een rekje tegels zoals bij een bouwmarkt, maar honderden soorten, maten en kleuren. Prijzen lopen uiteen van nog geen twintig tot ruim honderd euro per vierkante meter.
De verschillen tussen tuintegels zijn groot. In het algemeen blijft een duurdere tegel langer mooi, maar de prijs zegt niet alles. Ik zal proberen uit te leggen waar je op moet letten bij de aanschaf van tegels voor je tuin.

Uitstraling

Het belangrijkste is jouw smaak. Hou je van strak en modern, of juist van knus en natuurlijk? De afmeting en kleurstelling van de tuintegels hebben invloed, maar ook de afwerking van het oppervlak en de randen.
De meeste mensen denken bij tegels aan gladde, strakke platen. Er bestaan echter ook tegels met een gestructureerd oppervlak of rafelige randjes. Hiermee lijken de tegels minder strak, sommige tegels lijken zelfs al versleten terwijl ze hagelnieuw zijn.
Kortom, denk goed na over de uitstraling die je wenst voor je nieuwe terras.

Eigenschappen tuintegels

Er zijn een aantal eigenschappen waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk is het belangrijk dat je een mooie kleur en afmeting uitzoekt, maar denk ook aan het volgende:

  • Kleurvastheid
  • Krasvastheid
  • Onderhoud
  • De kans op kalkuitbloei
  • Temperatuur bij zonneschijn
  • Kans op groene aanslag

Het is belangrijk vooraf te bepalen wat je belangrijk vindt. Een voordelige prijs is zeker leuk, maar als het resultaat achteraf tegenvalt, wordt goedkoop duurkoop. En tuintegels leg je voor jaren!

Gecoat of geïmpregneerd

De meeste tuintegels zijn voorzien van impregnering. Dit houdt in dat een middel op de tegels is aangebracht dat indringing van vocht en vuil tegengaat. Ook vermindert het de kans op kalkuitbloei. Het heeft echter slechts een tijdelijke werking, en moet regelmatig herhaald worden.

Coating is een transparante laklaag die op de tegels wordt aangebracht. Hierdoor wordt indringing van vocht en vuil echt voorkomen. Het onderhoud wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Gecoate tegels zijn helaas wel gevoeliger voor krassen.

GSB Wijchen

Betontegels

Betontegels zijn over het algemeen de voordeligste keuze. Er is onderling een groot kwaliteitsverschil. Met behulp van verschillende technieken wordt de kwaliteit van de tuintegels verhoogd.
Borstelen maakt dat een tegel gladder aanvoelt. Impregneren zorgt voor een vocht- en vuilafstotende werking. Door gebruik te maken van kleurechte mineralen in de toplaag blijft de kleur langer mooi.
Vraag in de winkel naar de verschillen!

GSB Wijchen

Gecoate printtegels

De laatste jaren is een techniek in opkomst waarbij de kleur op het beton wordt geprint. Hierdoor is het mogelijk om elke gewenste afbeelding op de tegel aan te brengen.

Zo worden tuintegels gemaakt die erg lijken op natuursteen tegels, maar ook de mooiste designtegels komen voorbij. Printtegels kunnen perfect worden gecombineerd met effen betontegels, om een bepaald gedeelte van je bestrating eruit te laten springen.
Na het printen worden de tegels gecoat, zodat het onderhoud van je terras zeer eenvoudig wordt.

GSB Wijchen

Keramische tuintegels

Deze tegels zijn het meest kleur- en krasvast. Je kunt ze vergelijken met de tegels in je keuken of badkamer, maar dan voor buitengebruik.

Keramische tegels worden gemaakt van klei, die op hoge temperatuur wordt gebakken. Het resultaat is een ontzettend hard product, die bij normaal gebruik niet zal verslijten. De kleur is als het ware meegebakken, en zal ook na jaren nauwelijks veranderen.

De juiste keuze

Keramische tegels is in de meeste gevallen de juiste keuze als je lang van je bestrating wilt kunnen genieten. De uitstekende eigenschappen zijn zeker de wat hogere prijs waard. Niet elke ondergrond is geschikt voor elke soort tegel, zorg dus dat je weet hoe de samenstelling van de grond in jouw tuin is.
Overleg vooraf met de tegellegger wat het prijsverschil is tussen de verwerking van de verschillende soorten. Op deze manier kun je in de winkel een goede keus maken uit de vele mogelijkheden.
En heel belangrijk: laat je goed voorlichten door een productspecialist in een van onze winkels.